Les Falles ja són oficialment Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Una declaració que suposa a més de un reconeixement i protecció a nivell mundial, també un impuls a unes festes que tenen una dimensió no solament tradicional, sinó també social i cultural en la qual el nostre poble participa.

Un premi que s’arreplega ara però que ha sigut possible gràcies al treball realitzat per multitud de persones que treballen en el dia a dia en les nostres falles, i especialment, fallers i artistes. Un premi a la nostra cultura festiva. Perquè la millor manera de protegir la nostra memòria com a poble és posant en valor les nostres tradicions. I com no podia ser d’una altra manera ho fem amb les falles, que formen part de la història de la nostra cultura valenciana, tradició artesanal i esperit compartit.
Un treball que en la Falla Port ja es va reconèixer en 2015 en el seu llibret per ser d’una qualitat excel·lent, amb un merescut segon lloc en els premis de la Generalitat a la promoció de l’ús del valencià en els llibrets de falles. Una convocatòria que té entre els seus fins el foment de les manifestacions culturals, especialment aquells que utilitzen el valencià.
A més a més, des de novembre també comptem a Silla amb la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de la navegació amb vela llatina i la pesca artesanal de l’Albufera, la qual s’ha pres com a un punt de partida per continuar lluitant per la protecció i salvaguarda de l’entorn i els costums del parc natural.
Per tant, al nostre municipi podem sentir-nos orgullosos de gaudir de moltes tradicions en les seues diferents manifestacions tant musicals, artístiques, gastronòmiques o d’oci, i en especial aquelles que han sigut objecte de transmissió oral, i les que mantenen i potencien l’ús del valencià, gràcies principalment a la implicació de la gent per mantindre-les vives. Fet que permet al nostre municipi disposar dels següents bens culturals:

  • Patrimoni Cultural immaterial UNESCO: Les festes de les Falles.
  • Bens d’interès Cultural (BIC): torre musulmana (immoble), Societats musicals de la generalitat Valenciana, les festes de les Falles i la vela llatina i pesca artesanal de l’Albufera (immaterials).
  • Bens de Rellevància local (BRL): L’antiga casa correus (ara l’oficina tècnica de l’Ajuntament), l’església de Ntra Sra dels Àngels i el fumeral del Rajolar d’Almudever a l’avinguda Espioca.

Uns fets que coincideixen amb els objectius que ens proposarem des de la regidoria de Cultura i Memòria Històrica, que no van ser uns altres que la posada en valor de la historia i les tradicions de la ciutat de Silla. Una tasca encara pendent amb LA DANSA DELS PORROTS i que ja s’ha iniciat amb la aprovació realitzada el passat plenari de setembre per a declarar-la BIC.

Al nostre municipi podem sentir-nos orgullosos de gaudir de moltes tradicions en les seues diferents manifestacions tant musicals, artístiques, gastronòmiques o d’oci, i en especial aquelles que han sigut objecte de transmissió oral, i les que mantenen i potencien l’ús del valencià.

Una dansa que forma part del imaginari col·lectiu dels habitants de Silla, i que està considerada l’expressió mes singular de la nostra cultura com a poble en la que la Falla Port també participa en el manteniment d’aquesta tradició amb la seua colla des de 1980. Una dansa que es defineix com a guerrera i en la que acompanyada amb la seua melodia han sobreviscut immutables al llarg del temps, transmetin-se de pares a fills i adaptant-se a la realitat del poble.
Per aquest motiu i gràcies al esforç dels dansaires i a l’estima del poble la tradició permaneix molt viva, no obstant això i amb motiu d’assegurar la seua continuïtat per al futur, des de la regidoria de Cultura i Memòria històrica volem que se li atorgue la màxima protecció administrativa, i fomentar des del consistori les mesures de salvaguarda oportunes ja que constituïxen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i el gènere de vida tradicionals del poble de Silla.
Amb la proposta aprovada al ple de setembre de 2016 iniciem el camí per a fer dels Porrots un bé d’Interès Cultural. Això implica un dur treball en la preparació de la fitxa de catalogació i recavar testimonis d’aquells que han viscut l’evolució de la dansa al llarg del temps. Però sabem que és l’hora d’obrir la porta i recorrer el camí per a dotar a la dansa dels porrots de la distinció administrativa que es mereix.

Bones festes,

Valentín Mateos
Regidor de Cultura i Memòria històrica

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *